laupäev, 19. detsember 2009

ARTER: HITTBÄND VÕTAB TUURE MAHA

Eesti edukaim tüdrukutebänd Vanilla Ninja on vaikseks jäänud. Nüüd on kaks võimalust: kas tähelend hääbubki või järgneb vaikelule uus tõus, kirjutab Priit Pullerits nädalavahetuse Postimehe kultuurilisas Arter.

Need fännid, kes kiljuvad ja viskavad näppu Eesti viimase aja kõige kõvemale bändile – kui otsustada poole miljoni müüdud plaadi ja rohkem kui kümnesse riiki tehtud kontsertreiside järgi –, pidid eelmisel pühapäeval pettuma.

Nende lemmikud andsid teada, et ühine pannkookide küpsetamine ja pilditegemine Tallinnas lükkub edasi. Üks pahandatuist, üle-lahe-mees Jukka, ei varjanud bändi fännilehel oma pahameelt: "Kui planeeritakse kohale jõuda kaugelt Soomest, oleks tore, kui muudatusi ei oleks..."

Need, kellega Jukka ja kümned teised kokku saada ihkasid, olid seitse ja pool aastat nii Eestis, Saksamaal kui ka veel kaugemal, koguni Ladina-Ameerikas tegutsenud tüdrukutebändi Vanilla Ninja liikmed.

Aga kas panite tähele? Ürituse sisuks polnud kontsert. Millal te üldse Vanilla Ninjat viimati esinemas kuulsite?

Kui väga ammu, siis seda viga saab parandada Kanal 2 aastalõpuprogrammis, kus bänd kannab ette "Club Kung Fu" kantriversiooni.

Kuigi möödunud pühapäeval ära jäänud fänniürituse teevad bändiliikmed tasa homme Lounge Stereos, ei maksa loota, et seal kontserti nautida saab. Ja lõppevale aastale teleekraanil punktipanek oma esimese, nüüdseks juba üksjagu kulunud hitiga tõstatab küsimuse, kas Vanilla Ninja hääbub tasapisi minevikku.

Igaüks rabab oma rindel

Vaid silmist seotul on võinud jääda märkamata, et bändi liikmed on viimasel ajal kündnud igaüks oma vagu – ja sageli on see vagu jooksnud muusikast üksjagu kaugel.

Suurima suunamuutuse on teinud Katrin Siska, kes astus suvel Keskerakonna ridadesse ja töötab Tallinna linnavalitsuse ametnikuna. Viimastel valimistel püüdis ta Pirital oma nimega 229 häält.

Rohkem kui bändi klahvpillimängijana pälvis ta tänavu muusikarindel tähelepanu "Tallinna laulu" konkursi läbiviijana. Aga seda varjutasid vähemasti meedia silmis tema avalikud ilmumised Edgar Savisaare käevangukaunistusena. Siska tulevikuplaanidest on kuulda, et joogafännina unistab ta suurejoonelise joogakeskuse rajamisest.

Piret Järvis on tähelepanu köitnud meediamaastikul. Mõnda aega tegutses ta telekanali MTV Eesti saatejuhina ning ajakirja Naised ja meelelahutusportaali TopTop reporterina. Sügisel kandideeris Järvis naistežurnaali Cosmopolitan peatoimetajaks, ent sõelale ei jäänud.

Vaid Lenna Kuurmaa avalik tegevus on endiselt läbi ja lõhki muusikaga seotud. Suvel astus ta üles koos setu folkrokipundi Zetode ja viiuldajate trio Violinaga ning laulis Eesti hümni Eesti-Brasiilia jalgpallikohtumise eel. Samuti jõudis ta esineda NO99 lavastuses "Perikles", poseerida alasti fotograaf Indrek Galetinile, kaunistada ajakirja Anne&Stiil avanumbri kaant, taluda alusetuid kuulujutte rasedusest ja võita, juba teist korda, Eesti aasta seksikaima tiitli. Aga Keskerakonna kutset vastu ei võtnud.

Ent oleks lugejaid eksitav jätta mulje, nagu poleks Vanilla Ninja end sel aastal näidanudki. Juulis Lätis Liepaja festivalil, kus publikut kogunes veerandsada tuhat, oli Vanilla Ninja koguni rokilava peaesineja. Eestis on ülesastumised olnud väiksemad, näiteks sügisel metalbändi BDÖ sünnipäeval Von Krahlis.

Rahunenud meeleolud

Aga fakt on see, et uusi lugusid Vanilla Ninja viimasel ajal teinud pole, ja nagu kinnitab Siska, pole neid lähiajal ka plaanis luua.

Kuurmaa väidab, et kuigi kõik kolm bändiliiget tegutsevad praegu tõesti rohkem omal käel, pole Vanilla Ninja siiski laiali läinud. Kui soovijaid leidub, siis nii Eestis kui piiri taga annavad nad igasugu üritustel jätkuvalt rokilikke ja akustilisi live-kontserte, lisab Siska. Tänu Tšiili mänedžmendi pingutustele jõudis bändi viimane album "Love Is War" hiljuti ka Brasiilia poelettidele.

Aga Kuurmaa ja Järvis ei salga, et tegelikult on Vanilla Ninja maha rahunenud. "Tahaks vahelduse mõttes, eriti muusikaliselt, end senistest raamidest lahti rebida ja veidi puhata," lausub Järvis. "Tahaks enese harimise ja silmaringi laiendamise mõttes veidi eksperimenteerida ja ennast ka muudes rollides avastada ja proovile panna."

Kuurmaa ütleb, et võib-olla paari aasta pärast tuleb Vanilla Ninjal jälle erksam periood.

Võib-olla? Aga suure tõenäosusega ei juhtu see varem kui aastal 2012. Siis saab Vanilla Ninja kümneseks. Selleks ajaks on neil kavas, vähemalt praegu, kirjutada ja salvestada uued lood ja anda välja plaat, avaldab Järvis.