teisipäev, 21. detsember 2010

EUROOPA KULTUURIPEALINNA AVAGALAT JUHIVAD LENNA KUURMAA JA URMAS VAINO

Tallinnas Teatri väljakul toimuva Euroopa kultuuripealinna avapidustuste õhtujuhid on Lenna Kuurmaa ja Urmas Vaino. Uusaastaööd vürtsitavad vaatemängulised üllatused ja erilised muusikalised kooslused.

Euroopa kultuuripealinna aasta avatseremoonia ja Tallinna tänavuse uusaastapeo keskmes on 31. detsembri õhtul Teatri väljakul esinevad Iiris, Kukerpillid ja Tanel Padar & The Sun. Ent muusikalisi elamusi on kavas veelgi. Nii kuuleb näiteks laulmas ka ühte peo juhti Lenna Kuurmaad, kes astub laval üles koos Ott Leplandi ja Tanel Padar & The Suniga.

Hüvastijätuks tänavustele kultuuripealinnadele Ruhrile, Pécsile ja Istanbulile jõuab tund enne südaööd publikuni Katrin Essensoni lavastatud ning koostöös MTÜ Kirbutsirkuse, Trikivabriku ja Trumm-It'iga spetsiaalselt selleks puhuks valminud heli-, valgus- ja tuleshow, mille muusikalise kujunduse on loonud andekas plaadikeerutaja Janno Sooäär ehk DJ Quest. Sooäär on ka vahetult pärast südaööd Solarise katuselt süttiva ilutulestiku muusikalise kujunduse autor.

Ja see pole kaugeltki kõik...

Rahvapeole lisavad vürtsi otselülitused Eesti Televisiooni aastavahetusprogrammi. ETV kannab hoolt ka selle eest, et aastavahetusel Tallinna lahel 300 meetri ulatuses lahvatav tuleshow jõuaks nii Teatri väljakule püstitatud ekraanidele kui ka iga televaatajani. Kes tahab merel toimuvat ilutulestikku oma silmaga näha, sellel soovitame südaööks seada sammud Russalka monumendi lähistele Pirita teele, kust on vaade nauditavaim.

Et Teatri väljakul toimuva näol on tegemist teleülekandega, siis paluvad kultuuripealinna aasta avatseremoonia korraldajad kõigil peole tulijal tungivalt kõik pürotehnilised vahendid koju jätta. Ühtlasi palutakse silmas pidada, et alates kella 18 õhtul on Teatri väljak ja selle lähiümbrus liiklusele suletud. Ühistranspordi liikluskorralduse muudatustega saab tutvuda aadressil www.tallinn2011.ee/avagala või Tallinna linna kodulehel. Ka soovitame arvestada, et tegu on väliüritusega, mistõttu tasub sel õhtul soojalt riietuda. Kohapeal on avatud kultuurikioskid, kus müüakse sooja sööki ja jooki.

Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 avatseremoonia korraldajad on SA Tallinn 2011, Rahvusooper Estonia ja Eesti Rahvusringhääling koostöös Tallinna linnavalitsuse, riigikantselei, rahandusministeeriumi, välisministeeriumi, Eesti Panga ja Solarisega. Pealavastaja on Jaanus Rohumaa, produtsent Eva Saar ja kunstnik Liina Keevallik. Sündmuse aitavad ellu viia Royal Service, Eventech ja Meeskond.

Tallinn 2011 aastaringne kultuuriprogramm algab juba 1. jaanuari õhtul, mil alustab pidudesari Club 2011, mis annab ülevaate Tallinna mitmekülgsest klubi- ja nn alternatiivmuusikaelust. Avaõhtul Metro Plazas (Viru välja 2) astuvad üles Shackleton, Mutant Disco ja Plektrumi DJ-d, Rainer Jancis, Andres Lõo jpt.

Allikas: Publik