teisipäev, 28. detsember 2010

LENNA KUURMAA 2010

Lenna 2010. aastat võib kirjeldada sõnadega "meeletu" ja "edukas".

Lauljatari aasta tähtsaimad sündmused mahtusid piltlikult öeldes esikolmiku pjedestaalile: võit saates "Laulud tähtedega", teine koht "Eesti Laulul" ning kolmas positsioon oli Eesti albumitabelis parimaks tulemuseks plaadile "Lenna".

Seda viimast, sooloplaadi ilmumist, peab Kuurmaa ise oma 2010. aasta kõige olulisemaks sündmuseks.

Tragi Lenna andis aasta jooksul välja kuus (!) raadiosinglit ("Rapunzel, "Mida sa teed", "Mine tee tööd", "Kogu tõde jüriööst", "Maailm ei keerle", "Sinuni") ja osales kevadel paljude kodumaiste artistide ühisloos "Tuhala nõiakaevu loits".

Tema kolmele laulule filmiti muusikavideod ning ta võitis Violinaga 2009. aasta menuloo "Sellel ööl" eest Kuldse Plaadi auhinna.

Loomulikult juhtus lõppeval aastal palju-palju muudki. Siin on kokkuvõte:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÕPPEVA AASTA OLULISEMAD UUDISED LENNA KUURMAA KOHTA:

JAANUARI alguses selgusid Raadio 2 muusikaküsitluse "Aastahitt 2009" tulemused: Lenna ja Violina pala "Sellel ööl" saavutas Eesti lugude arvestuses 13-nda ja "Like a Kid" 38-nda koha.

"Aastahiti" galal esitasid Lenna ja Rasmus Kaljujärv portaalile Publik vingerpussi, kus pajatasid, et nad on paar. Rasmus tunnistas suisa, et nad on suhtes olnud kolm aastat.

Kaks päeva hiljem tunnistas Lenna Publikule, et nad tegid nalja.

"Meil on alati tore!" iseloomustas ta oma sõprust Rasmus Kaljujärvega.

Jaanuar oli ka kuu, mil Kuurmaa võttis ette reisi Indiasse ja Aafrikasse. Reisil olles sai ta teada, et tema ja Vaiko Epliku laul "Rapunzel" jõudis konkursi "Eesti Laul" finaali.

Lenna vastas veel Kroonika lugejaküsimustele ning Autoleht koostas Eesti filmide parimate autotrikkide top 10-ne, kus tublile seitsmendale kohale jõudis Kuurmaa motikatrikk filmis "Kuhu põgenevad hinged".

Publik.ee küsitluses "millise kuulsa Eesti naisega sooviksid abielluda" asetati Lenna neljandale kohale.

VEEBRUARI esimesel päeval sai laiem avalikkus esmakordselt "Rapunzlit" kuulata.

Jaanuari algusest Indias ja Aafrikas reisinud Kuurmaa jõudis tagasi kodumaale. Lauljatar tunnistas Vanilla Ninja Portaalile, et pole reisi tõttu teiste "Eesti Laulu" konkurentidega end veel kurssi jõudnud viia, kuna netiühendusega oli võõrsil "nii nagu oli - kord sai kasutada ja siis jälle polnud võimalik."

"Pole teiste lauludega ikka veel kursis, pole ühtegi kuulnud, ei ole teadlik kellega koos võistlen," kirjutas Lenna VNP-le. "Aga ma arvan et see polegi oluline, hea on olla kümne hulgas ja tore on see et lugu meeldib. Annan igal juhul endast parima."

Oma pikast reisist rääkis ta Õhtulehele ja ajakirjale Naised.

"Üks hotellipidaja lukustas mu bangalosse ja ma ei saanud hommikul sealt välja. Mul tekkis paanika ja ma hakkasin karjuma – mul oli tunne, nagu oleks mind vangi pandud," meenutas Lenna Õhtulehe veergudel ühte ekstreemsemat seiklust Indias, kui üks hotelliadministraator teda kriminaaliks pidas ja põgenemise vältimiseks ta bangalosse kinni pani.

Lenna sõnul ei andnud ta sellisteks kahtlusteks ise vähimatki põhjust ega tea siiani, miks ta nelja seina vahele lukustati.


Lauljatar esines ka ETV "Ringvaates".

MÄRTSIS Nokia Kontserdimajas toimunud konkursi "Eesti Laul 2010" võitis Malcolm Lincolni "Siren". Teiseks platseerus Lenna "Rapunzel" ja kolmandaks Violina & Rolf Juniori "Maagiline päev".

Lenna kirjutas Vanilla Ninja Portaalile, et on teise kohaga "Eesti Laulul" ülimalt rahul:

"Väga hea meel on. Juba see et 10 hulka tulime ja oma esimese avaliku esitusega juba südameid võitsime. See annab kindlustunnet juurde, et plaat mida meisterdan võetakse vast hästi vastu.:)
See on oluline. Jäin meie tiimiga väga rahule. Kõik oli super! Aitäh teie toetuse eest!

Pai,
Lenna"

Märtsis jõudis ekraanile TV3 saate "Laulud tähtedega" teine hooaeg. Heategevuse nimel asus võistlema kaheksa duetti, nende seas Lenna koos Artur Talvikuga.

Buduaarile tunnistas Kuurmaa, et ei võtnud koheselt saates osalemise pakkumist vastu, algul tuli ikka teha ka mõtlemistööd. "Kõik ikka oleneb paljudest asjaoludest, et kokku tuleks tore projekt," põhjendas ta.

Mis toimus märtsikuus veel? Lenna esines "Terevisioonis", oli Kroonika esikaanel, vastas Õhtulehe lugejate küsimustele, külastas Mihkel Raua raamatu "Sinine on sinu taevas" esitlust, andis Alen Vezikoga Saku mõisas naistepäevakontserdi.

"Rapunzel" saavutas raadio Elmar Eesti lugude edetabelis esikoha, laul jõudis ka Eesti Top 40-ne esikümnesse.

Märtsis mängiti NO Teatris viimast korda etendust "Perikles".

APRILLIS esines Lenna Kuurmaa esmakordselt koos oma uue bändiga Kuressaares. Ta kirjutas Vanilla Ninja Portaalile järgmist:

"Jah, see oligi niiöelda esimene päris kontserdi moodi üleastumine meie bändiga, kuigi esitasime ainult 4 lugu - nagu ikka tavaks, klubides tantsumuusika vahepeale tehakse lühikesi särtsakaid ja vaheldust pakkuvaid live-etteasteid. Esitasime sealhulgas ka 2 uue albumi lugu, "Musta pori näkku" ja "Rapuntsel". Väga hästi läks meil, oleme kõik rõõmsad ja rahul.

Aitäh kuulajatele!

Lenna"

Tuhala nõiakaevu kaitseks tegid aga paljud Eesti muusikud pea 8-minutilise muusikapala "Tuhala nõiakaevu loits".

Violina ja Lenna Kuurmaa möödunudsuvine tantsupala "Sellel ööl" tunnistati Kuldse Plaadi auhinnagalal aasta raadiohitiks, Lenna sooloalbumi kallal töötanud Vaiko Eplik võitis aasta esitaja plaadi. Vanilla Ninja loojat ning kunagist produtsenti Sven Lõhmust tunnustati aasta parima autori auhinnaga.

Aprillis peeti Eestis ka meigivaba päeva. Lenna ütles Publikule: "Ma ei pea tegema ekstra meigivaba päeva, sest meigin end väga harva." Ta tunnistas, et ei kasuta igal päeval isegi mitte tavalist näokreemi.

"Grimm, mida mulle esinemisteks, pildistamisteks ja etendusteks tehakse, on sageli nii tugev, et see väsitab nahka. Seepärast ma tavalistel päevadel end ei meigi."

Lenna osales ka Margus Karu noorteromaani "Nullpunkt" traileris, rääkis Kroonika Kodu-eris oma lemmikloomadest (kahest kassist) ja Kuurmaa poolt mängitud Angela tegelaskuju naases telesarja "Kodu keset linna".

MAI oli taas pööraselt kiire kuu: Telesaate "Laulud tähtedega" võit koos Artur Talvikuga, esinemine TV3 otsesaates "Värske Ekspress", osalemine kodanikualgatuse "Teeme ära" reklaamklipis... (Telesse jõudsid ka varem salvestatud "Tähed muusikas", "Kelgukoerad"). Lenna jõudis esineda Tartus ja käis kontserttuuril Ivo Linnaga, osales erinevatel üritustel (Ühtne Eesti Suurkogu, Kroonika seksikate valimised, Märt Avandi ja Ott Lepa CD/DVD esitlus...), andis intervjuusid ajakirjadele Üks ja Mood ning raadiole Kuku.

Raadiojaamadesse jõudsid lauljatari lood "Mine tee tööd" ja "Mida sa teed" - esimene neist tehti juunikuus Rakveres toimuva Meeste Tantsupeo tarvis, teine pala oli singel Kuurmaa sooloplaadilt.

22.-30. maini viibis koos oma bändimeestega Hiinas, kus esineti EXPO maailmanäitusel.

Ja mis kõige olulisem: maikuus viimastel päevadel ilmus tema esimene sooloalbum "Lenna"!

JUUNIS esitles lauljatar Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Suure-Jaanis oma verivärsket plaati.

Ja kes suudaks unustada Rakveres toimunud Meeste tantsupidu, kus Kuurmaa tekitas ärevust kandes musta PVC-kangast korsettkleidikest, samast materjalist kindaid, pilotkat, säärsaapaid ning punaseid sukki, esitades piitsa viibutades lugu "Mine tee tööd".

"Tantsupeol oli neli osa: tuli, vesi, maa ja õhk ning iga laulja kehastas ühte osa. Mina olin tuli," rääkis Lenna Elu24-le. "Kostüümid tegi stilist ja kostümeerija Triin Isak vastavalt rollidele ja esitavatele lugudele. Minu sõnum on ka üsna agressiivne. Eksperimenteerimist ma ei karda ja kuna komplekt rõhutas rolli, siis oli see just sobiv."



TV3 saates "Kalamehejutud" püüti Lenna Kuurmaaga Haapsalu lähistel merest tuulehaugi.

JUULIS esitles lauljatar oma uut muusikavideot "Kogu tõde jüriööst" ning tema album "Lenna" saavutas Eesti albumimüügitabelis kolmanda koha.

Esineda tuli Tallinna Õllesummeril, Saaremaa Õlletoobril ja Viljandis klubis Puhas Kuld.

AUGUSTIS "soojendas" Lenna Tallinna Lauluväljakul Briti popartisti Mika, alustades traditsiooniliselt looga "Musta pori näkku" ja lõpetades "Rapunzliga".


Samuti ootasid Lennat etteasted Kadriorus (Eesti iseseisvuse taastamise 19. aastapäeval) ning Pärnus, Tartus, Antslas, Lihulas ja Leigo Järvemuusika festivalil.

Õhtulehe veebiküsitluses "Millist vaba ja vallalist Eesti naiskuulsust ihkad sina?" platseerus Kuurmaa seitsmendale kohale.

SEPTEMBER oli kauni Lenna sünnipäevakuu: lauljatar sai 25-aastaseks!

Sel puhul oli ta kutsutud telesaatesse "Hannes Võrno Q" ning kirjutas Ninjaportaalile:

"Hei armsad sõbrad. Minu tänane päev on möödunud mõnusalt ja rahulikult. Kuna eile öösel sai alguse minu sünnipäevapidu, kuhu olid kutsutud kõige lähedasemad ja olulisemad, mis kestis mõnel vähem, mõnel kauem ja mõnel veel kauem:), siis tänane päev on olnud ideaalne jätk eilsele. Kohtusin perekonnaga ja võtsin õnnitlusi vastu..

Ma tahan teid kõiki tänada - kes mind ikka meeles pidasid! Mul tegid tõeliselt soojaks südame niiiii paljude inimeste head soovid ja mõtted!! AITÄH aitäh aitäh- olete parimad. Ja annan endast jätkuvalt kõik, et olla teie jaoks kuulderaadiuses - pakkuda ilusat muusikat... Looming jätkub uuel aastal...

Alati teie
Lenna"

Samuti alustas septembris uut hooaega Kanal2 sarjas "Kelgukoerad".

"Ma tahan kindlasti näha, kuidas ma "Kelgukoertes" ekraanil paistan. Kas peab midagi muutma või keskenduma mingile spetsiifilisele iseloomujoonele," ütles Lenna ajakirjale Nädal. "Ma olen vähe mänginud ja seda enam ei taha, et rollid muutuksid samasugusteks. "Kodus keset linna" oli palju tööd ja võtteid ning kõiki osi ei saanud telekast järele vaadata. Seal läks kiiremini ja lihtsamalt, minu jaoks on "Kelgukoerad" suurem väljakutse."

Kokkupuudet politseiga on tal endal olnud vaid üks kord, kiirust ületades. "Pidin tõesti hommikul vara Tartusse jõudma ja jalg lihtsalt vajus pedaalile. Ma ei pannud üldse tähele ja sain trahvi kätte. See oli paar aastat tagasi. Praegu kasutan püsikiirusehoidjat."


Lauljatar jõudis aasta üheksandal kuul veel esineda vonKrahli Baaris üritusel Koolipidu, Uue Maailma tänavafestivalil, Rock Cafe's, ETV saates "MI", raadiosaates "Rahva oma kaitse".

Nokia Kontserdimajas toimus septembri lõpus Eesti Vähiliidu heategevuslik kontsert-etendus "Elvis Presley lugu". Surematu rockikuninga Elvis Presley laule esitasid Gerli Padar, Lenna Kuurmaa, Birgit Varjun, Ivo Linna, Tõnis Mägi, Tanel Padar, Hendrik Sal-Saller, Ott Lepland ja Andrus Kasesalu. Lauljaid saatis Otsakooli Bigband, Siim Aimla ansambel ja Boogie Company.

Jaanus Rohumaa ja Lenna Kuurmaa valmistasid ajakirja Anne & Stiil palvel idamaise õhtusöögi ning rääkisid veidi ka usust ja armastusest.

OKTOOBRIS andis Lenna teada, et on vahetanud bändiliikmeid: algsest koosseisust jäid alles trummar Reigo Ahven ja kitarrist Kiur Aarma.

Kitarrist Mihkel Masso vahetati välja Robert Vaiglaga ning Martin Laksbergi asemel mängib nüüd basskitarri Tõnis Kivisild.

Lenna oli ka Kroonika esikaaneneiuks, esines Loomelinnakus, Solarises, Rock Cafe's, laul "Torm" kõlas Kanal2 "Ühikarottides" ja nägime ka fotot zombie-Lennast: pilt oli tehtud telesarja "The Walking Dead" näitamise puhul Fox Crime'is.

NOVEMBRIS sai Lennast Icepeak'i modell, ta esines Tartu ööklubi Atlantis viieteistkümnendal sünnipäeval ja Facebookis algas Expressionsi kampaania "Võida kohtumine Lennaga".

DETSEMBRIS avaldasid Lenna ja Ott Lepland singli "Sinuni" ning andsid Eestimaa kirikutes Tallinna Poistekooriga kontserte.

Aga juhtus veel palju muudki: internetti jõudis tema suvel filmitud muusikavideo loole "Mine tee tööd", lauljatar osales portreeprojektis Help-Portrait, temast sai Solarise reklaamnägu, telesse jõudis Tele2 reklaam kus Lennatki näha on, kogumikplaadil Elmari tantsuõhtu 15 avaldati laul "Maailm ei keerle".

Lenna andis stuudiokontserdi Raadio 2-le, esines "Jüri Üdi klubis" ja koos Otiga raadios Uuno, "Terevisioonis", "Jõulutunnelis" ning Rock Cafe's.

Samuti saime teada, et vana-aastaõhtul juhib Kuurmaa koos Urmas Vainoga Tallinnas Euroopa kultuuripealinna avatseremooniat.

Loodame, et 2011. aasta tuleb Lennale vähemalt sama lennukas ja edukas! Kuid - paraja tambiga, et oleks aega ka puhata :)