teisipäev, 1. veebruar 2011

PIRETI INTERVJUU R2-LE: VANILLA NINJAST, ESOTEERIKAKIRJANDUSEST, PULMADEST, TÖÖST JA EESOOTAVAST SÜNNIPÄEVAST

Piret Järvis oli esmaspäeval, 31. jaanuaril kell 14 külas Raadio 2 saates "Siin me oleme". Intervjuu juhatas sisse Vanilla Ninja pala "Metal Queen".

Põhiliselt meenutatigi Piretiga Vanilla Ninja hiilgeaegu.

VANILLA NINJA ALGUS: KÕIK ON VÕIMALIK!

"Tagantjärgi mõeldes on tunne, et noorus ilmselt võimaldaski kõike, sest ma arvan, et selline uljus mul praegu enam ei tuleks kõne allagi - liiga kaalutlevaks muutub inimene aastate ja kogemustega," rääkis Piret R2-s. "Ma arvan, et see kõik [bänditegemine - VNP] olekski võinud ära jääda, kui oleks sellised pakkumised tehtud praegu - nüüd kus ma olen 26. Põdemine ja ülemõtlemine on lisandunud aastatega. Me saime Saksamaale ja julgesime kõigega kaasa minna just tänu sellele, et me olime piisavalt kogenematud, naiivsed ja noored."

Vanilla Ninjat alustades uskusid tüdrukud, et kõik on võimalik, probleeme ei osatud teel ette näha.

Eluolud polnud bändi tehes just ühekülgsed: "Me jõudsime elada väga erinevates paikades ja erinevates oludes. Oli aegu, kus me elasime põhimõtteliselt üsna väikeses Saksamaa külakeses Šveitsi piiri ääres, kus ümberringi olid ainult lehmad, talud ja viinamarjaistandused. Lõpu poole elasime ka suurlinnas Kölnis ja saime city-elu ka mekkida."

LOOMEVABADUSE IGATSUS LÕPETAS KOOSTÖÖ DAVID BRANDESEGA

"Üks hetk me tundsime ennast ka kammitsetuna, sest loomevabadust meile endale väga ei antud. Samas oli selline kihk ikka, et tahaks ise rohkem sõna sekka öelda ja see oli ilmselt üks põhjus, miks me teed läksid lahku David Brandesest. Siis me saime uue lepingu Saksamaa EMI-ga ja selle plaadi peal me saime ka ise väga palju kaasa rääkida ja lugusid kirjutada. /.../ Hing sai ikkagi rohkem rahu pärast seda kui me saime uue plaadilepingu ja saime ise oma näo järgi seda asja ajada. Plaadimüügi numbrid ei olnud võib-olla sama suured kui kahe eelmise puhul, aga oma hingerahu poolest oli see õige samm."

NINJAD SAID TUNDA KA TÄHESÄRA

"Ma arvan, et me saime mekkida päris popstaari elu ka, mis tõesti tundub kaugelt vaadates äge, glamuurne," jutustas Järvis. "Teinekord tõesti võib-olla šhampanja voolab ojadena, saab viietärni hotellis ööbida ja reisida üle maailma, kõik tehakse ette-taha ära ja viiakse kihvtidesse kohtadesse, kuhu tavaturist võib-olla ei satuks. On väga palju, mida meenutada. Ühte konkreetset, suurt mälestust esile tuua on väga raske. See oli väga kihvt ja värvikas aeg."

Kõige suurem auditoorium oli Ninjadel Eurovisiooni lauluvõistlusel aastal 2005. "Ma arvangi, et teleauditooriumid on olnud kõige suuremad - kus on miljonid korraga jälginud," tõdes lauljatar.

VANILLA NINJA ELAB EDASI

Jutt sellest, et Vanilla Ninja on lahku näinud, ei vasta täielikult tõele, kuna Ladina-Ameerikas käib praegu bändi muusika promomine. "Üsna varsti peaks Tšiilis tulema meie plaat ka välja, nii et ma ei saaks öelda, et Vanilla Ninja oleks lõpetanud oma tegevuse - oleneb riigist, oleneb kontinendist," lisas Piret.

VN nukud, millest eelmisel aastal Ninjaportaalgi kirjutas, ei ole tema teada veel müügile jõudnud. "Ma ei ole neid reaalselt katsuda saanud, aga ma tean jah, lugesin ise ka internetist, et selline plaan oli."

------------------

Lisaks Vanilla Ninjale räägiti veidi ka Pireti eraelust...

HUVI ESOTEERIKAKIRJANDUSE VASTU

Ajakirjanduses on olnud juttu Piret Järvise, Kallervo Karu ja nende naabrite ühistest esoteerikaõhtutest. Järvis pajatas R2-le, et nad on oma õhtutele külla kutsunud ka Igor Volke, ent juttu pole olnud UFO-dest nagu arvata võiks, vaid hoopis teistel teemadel.

Esimene raamat, millest Pireti esoteerikakirjanduse huvi alguse sai, oli teos pealkirjaga "Mõte on see, mis loeb". Järvise sõnul oli tema mäletamistmööda Kallervol juba enne teda huvi taolise kirjanduse vastu.

Esoteerilise kirjanduse lugemine on Piretil aidanud ennast paremini tundma õppida, ta on rohkem hakanud enesesse vaatama ning elu on läinud rahulikumaks.

"Minu jaoks on ta [esoteerika - VNP] ühtlasi väga meelelahutuslik kui ka kindlust pakkuv. Tegelikult kuidagi üks hetk kogu see teooria, mis ma suutsin esoteerilisest kirjandusest leida, tundus hästi loogiline. Ma ei saa öelda, et ma olin eluga kimpus ja ummikusse jooksnud ja hakkasin otsima mingit uut väljapääsu - mitte seda, vaid lihtsalt kuidagi sattus näppu sellist kirjandust ja järsku oli selline äratundmise tunne, et "jah, just nii!". Hakkas tunduma, et kooliteadmine ja meile laialdaselt õpetatav reaalsus ei pruugi olla ainus variant, kuidas asju tõlgendada."

Piret elab Tallinnast 40 minuti autosõidu kaugusel ning pealinnas tööl käies ja asju ajades tabab ta end vahel mõttelt, et Tallinnas võiks ikkagi ka elukoht olla. Need mõtted hajuvad aga kui nõiaväel iga kord kui ta linnast jälle välja liigub.

TRADITSIOONILIST PULMAPIDU EI SOOVI

Milliseid pulmi sooviks Piret, kes on kihlatud trummar Kallervo Karuga?

"Võib-olla see kõlab kummaliselt, aga ma üldse, mitte kunagi ei ole unistanud traditsioonilisest pulmapeost ja klassikalisest pulmast. Küsitakse tihti, et millal siis tuleb see pidu, aga ma ei taha üldse sellist asja, et valge kleit selga, suur seltskond sugulasi ja sõpru kokku ja siis tuleb Õnnepaleest tellitud mees, keda meie ei tunne ja kes meid ei tunne ja siis tuleb räägib juttu, mida ta räägib iga päev vähemalt kümnele teisele paarile - see ei ole minu jaoks üldse romantiline. Ma olen viimasel ajal selle peale ka palju mõelnud, et pulm või abiellumine iseenesest ei ole väga romantiline asi. Tema eesmärk siin läänemaailmas ju ei ole midagi romantilist, see on pigem selline materiaalne, praktiline toiming. See võib-olla kaldub ka naljakaks, aga ma pigem eeldaks armastuse vandumist täiesti kahekesi, omavahel ja seaduslik abielu vormistamine võiks toimuda siis kui on lapsed ja on praktiline vajadus selle järgi."

Lapsi Piretil ja Kallel praegu plaanis pole.

PIRET JA SUHTEKORRALDAJA?

Teatavasti on Järvis juba aasta aega olnud tööl majandusministeeriumis avalike suhete nõunikuna. Kuidas see juhtus ja miks just see ala?

Piret selgitas, et peale keskkooli läks ta kohe ülikooli suhtekorraldust õppima. Bändi tõttu tuli õpingud katkestada, aga paralleelselt Vanilla Ninjaga on ta pidevalt meediaga edasi tegelenud: ajalehes kirjutanud või teles töötanud.

2010. aasta alguses hakkas ta mõtlema, et suhtekorraldustööd ta otseselt siiski teinud ei ole ja hakkas otsima, kas kuskil vastavat tööd pakutakse.

Tööotsinguportaalist leidis kuulutuse, et majandusministeerium otsib avalike suhete nõunikku. Järvis otsustas kandideerida, läbis konkursi ja osutus valituks. Ta on tööga praegugi väga rahul ja on enda sõnul saanud kinnitust selle kohta, et soovib suhtekorralduse alal jätkata.

Lisaks tööle Tallinna kesklinnas otsustas ta eelmise aasta suvel, et läheb aastate eest Concordia ülikoolis pooleli jäänud suhtekorraldust Tartu Ülikooli edasi õppima. 31. jaanuaril, mil saade eetris oli, sai ta "sessi" hinded teada ja ütles rahulolevalt, et ülikooli esimene kursus on edukalt läbitud.

SÜNNIPÄEVA TÄHISTAB SÕPRADEGA

6. veebruaril 27-aastaseks saavale Piret Järvisele on sõprade poolt juba ultimaatum esitatud, et ta peaks seekord oma sünnipäeva korralikult tähistama. (Tavaliselt veedab Piret sünnipäeva pere seltsis).

Piret lubaski, et sel aastal kutsub sõbrad külla ja kostitab neid - söögitegemine talle meeldib.

------------------

Saadet saab kuulata siit. (Vali E 31. jaanuar, "Siin me oleme", kell 14).