laupäev, 9. juuli 2011

TOITUMISSPETSIALISTI ARVAMUS VN JÄÄTISE KOHTA

Nädalavahetuse Postimehe kultuurilisas Arter paluti toitumisnõustajal Angelika Erinil analüüsida jäätiseid, teiste seas Balbiino toodetud Vanilla Ninja jäätist.

Vanilla Ninja, vanilli-koorejäätis glasuuris:
  • Tootja: Balbiino, Eesti
  • Kaal: 80 g
  • Hind: 0,70 eurot
  • Koostis: vesi, šokolaadimaitseline glasuur 19% (osaliselt hüdrogeniseeritud taimne rasv, suhkur, kakaopulber, vadakupulber, emulgaator – sojaletsitiin), rõõsk koor, suhkur, lõssipulber, või, vadakupulber, stabilisaatorid – jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen, emulgaator – rasvhapete mono- ja diglütseriidid, lõhna- ja maitseaine (vanilliin, vanilje). Võib sisaldada pähkleid ja nisu.
Angelika Erin: "Imestan, miks kirjutada niigi väikese kirjaga koostisse pikki imelikke sõnu, kui on olemas lühikesed numbrid, et koostise nimekirja lühemalt tutvustada. Seda enam, et antud juhul on tegu suhteliselt "süütute" emulgaatori ja stabilisaatoritega, milleta niikuinii ühtki poejäätist ei tehta.
Kirjutan sama lühemalt: emulgaator E322 (sojaletsitiin), stabilisaatorid E410, E412, E407, emulgaator E471. Samad, mis teisteski jäätistes.

Ma ei valiks põhimõtteliselt hüdrogeenitud taimse rasvaga jäätiseid, leidugu seda siis glasuuris või jäätises või täidises. Lähtun oma valikul lihtsamast: on paremaid valikuid, nagu lisanditeta koorejäätis. Šokolaadiga võin magusaampsu ise üle valada või värskeid maasikaid lisada."

Fotol: Katrin Siska VN jäätisega (Ninjaportaal)