teisipäev, 11. veebruar 2014

REIGO AHVEN AVAB PEAGI JAZZIKLUBI

Artikkel portaalist Menu:

Trummar Reigo Ahven on koos mitme teise muusikuga loomas Tallinnasse uut jazziklubi Philly Joe's. Kuigi Tallinnas kõlab jazzmuusika nii mõneski teises paigas, usub Ahven, et Eesti ainukesele regulaarsele jazziklubile on ruumi küll.

"Ma tahaks isegi öelda, et oli viimane aeg, et tekiks üks selline paik," rääkis Ahven Menule.

Aadressil Tatari tn 4 asuv jazziklubi võiks loojate sõnul olla muusikalise vabalthingamise paik, sest seal ei pea muusikud muretsema, et publik dikteerib, mida artist esitada võiks.

"Meie jazziklubi ei saa hiilata sellega, et me maksame kõrgeid honorare, vaid püüame pigem vastupidi ja sellega langeb ära rahalisest vastutusest tulenev pinge ja ootuste täitmise sund," selgitas Ahven, kelle sõnul on muusikud tavaliselt ikkagi teenindav personal.

Philly Joe's on aga mõeldud muusikutele ja inimestele, kellele meeldib kuulata artiste naturaalses olukorras.

"Iga inimene, kes klubisse tuleb, annab end meie kätese, usaldab, et mis seal toimub, on esteetiline ja nauditav, sest muusikutena on meie eesmärk maailma ilusamaks muuta," arvas Ahven.

Mees lubas, et uues klubis ei hakata mitte kunagi mängima klubi- ja popmuusika hitte. "Meil mängitakse vinüülide pealt vana jazzmuusikat ja loomulikult ka uuemat, kuid vinüülplaadid on see formaat," selgitas ta.

Õiges jazziklubis võiks kõlada Estonia klaver

Praegu koguvad jazziklubi loojad Hooandjas raha, et soetada 24 500 eurot maksev Estonia klaver.

"Klaveri ostmine on kallis ja suure riskiga ettevõtmine, aga me tahame seda teha nii, et see kestab ja meil ei ole häbi kutsuda esinema tippmuusikuid," selgitas muusik.

Ahvena sõnul on Estonia klaver just see õige instrument, mida aktsepteeriksid ka maailmatasemel muusikud. "Ma pean ütlema, et Estonia klaver ei jää karvagi maha nendest, mida maailmas standardiks peetakse ja ma soovitaks Estonia klavereid kõigile maailma jazziklubidele!"

Ahvena kinnitusel on täna tundnud Estonia klaveri vastu huvi ka soomlased, kes Philly Joe'si eeskujul võivad hakata oma jazziklubidesse neid soetama.

Tänaseks on Philly Joe's jazziklubis korraldatud ka talgud, mille käigus tehti elementaarseid ehitustöid nagu värvimine või prusside saagimine. Kohale tuli ligi 60 inimest. "Ma arvan, et meie talgu isikukoosseis oli sama, mis on olnud mõnel aastal Jazzkaare koosseis," ütles trummar, kelle sõnul näitab selline huvi, et jazzklubi on Eestile vaja.

Loodavad klubi märtsis avada

Uus jazziklubi sai nime USA muusiku ja jazzmuusika alustala Philly Joe Jones'i järgi ning Ahven oli siiralt üllatunud, et Jonesile ei ole seni midagi pühendatud, isegi raamatut.

"Me mõtlesime, et see on tohutult oluline, et ära märkida need hiiglased, kelle õlgadel me kääbustena seisame ja kes on andnud meile selle, mida hoida ja edasi arendada," selgitas muusik seda, miks valiti nimeks just Philly Joe's.

Ahven lisas, et juba praegu on selgunud, et see oli rahvusvaheliselt väga õnnestunud otsus, sest jazzmuusikute hulgas ei ole inimest, kes ei teaks Philly Joe nime. "Kõik saavad aru, et Tallinnas osatakse väärtustada õigeid tegelasi ja hinnatakse esteetikat, mis jazzmuusika arengu käima lükkab," ütles ta.

Philly Joe'si lavalaudadel on tänaseks esinenud ka esimene artist, kelleks oli Raul Sööt - mees, kes pani oma käe külge ka jazziklubi ehitamises. "Raul Sööt on kindlasti see, kes on tänamist väärt ja meie poolt on tänuvõlga tema suunas tohutult," lausus Ahven.

Kuigi tänaseks ei ole selge, millal klubi täpselt avatakse, loodab Ahven, et see valmib enne kui Tallinna linn. "Uuendustega tegeleme me pikka aega, aga ma usun, et märtsi alguses oleme me nii kaugel, et uksed laiemale publikule lahti teha," lubas ta.

Uues klubis loodetakse jazzmuusikat popularsieerida ka koolinoorte seas. "See on üldisem ja naiivsem eesmärk proovida avalikkust teavitada sellest, mis on jazzmuusika," lausus Ahven.

Philly Joe'si Facebook'i leht