pühapäev, 18. august 2013

LENNA ESINES MUHU SAAREL

Artikkel Õhtuleht Online`ist:

Lenna Kuurmaa leidis märtsis sündinud pisitütre kasvatamise kõrvalt aega pikemaks kontserdiks - pool päeva Setumaalt Muhusse sõitnud lauljatar trotsis väsimust ja heinatolmu ning pakkus kontserdipublikule haruldast vaatepilti. Nimelt astus ta pullilaudas lavale koos oma elukaaslase Robert Vaiglaga.

Juba kuraditosin aastat järjest toimub igal suvel Muhus pisikeses kõrvalises Aljava külas salapärane sündmus, mis asjassepühendatute hulgas juba kultusliku meki omandanud - võssa ja nõgestesse kasvanud kolhoosiaegse pullilauda heinaküünis ehk maailma kõige ebatõenäolisemal kontserdiareenil päästab registrid valla mõni Eesti A-kategooria staar. Kontserdile ei tehta kunagi suurt eelreklaami, aga ometi vooris seegi kord möödunud laupäeva õhtupoolikul mööda kitsukest kruusateed sadu kalleid masinaid - külaelanikud teavad kinnitada, et tavaliselt ei sõida siin nii palju autosid terve aastagi jooksul. Rääkimata sellest, et keegi kimaks Lexusega. Parkimisplatsist heinamaal jätkub harva, nii et ka maanteeservad on vaat et kilomeetri ulatuses täis pargitud.

Need, kes on korra läbi ime või tuttavatelt kuuldu põhjal müstilisele kontserdile sattunud, tulevad kindlasti tagasi. Tullakse õhkkonna pärast, sest nii erilisi muusikasündmusi on Eestimaal vähe - istmeteks heinapakid (mõnel ka kodust ettenägelikult kaasa võetud kokkupandavad toolid) ja publikuks täiesti normaalsed halvimal juhul vaid mõõdukalt napsitanud ja mõnusas tujus inimesed. See on ideaalne koht, kuhu tulla kogu perega ja väikesi lapsi vudis seegi kord murdu ringi - keegi ei pannud nende vabalt sagimist ja kilkeid pahaks.

Seekord oli küünikontserte korraldav Toomas Rohtlaan esinema palunud Lenna Kuurmaa ja tema bändi. Enne bändi lavaleilmumist manitses korraldaja, et kellelgi ei tuleks pähe tulemasinat pruukida - kui heina täis tuubitud küünis puhkeksid leegid, oleks tagajärjeks katastroof. Mõistagi valvas küüni sissepääsu juures ka tuletõrjeekipaaž. Et selle teemaga ei tasu isegi naljatada, tõestab heinakuhjade vahel üha lämmatavamaks paisuv palavus.

Lennalt nõudis kontsert palju - lauljatar asus oma Setumaa talust Muhu poole teele juba kell seitse hommikul. Õhtul kell 21 lavale astunud, ei osanud ta vist aimatagi, et talle vaatab vastu lausa mitusada elevil silmapaari. Veidi kohmetult tunnistas ta publikule oma üllatust ning tõdes, et peamiselt aeglasi lüürilisi palu sisaldava programmi pani ta kokku oletades, et sündmus saab olema päris pisike ja intiimne.

Tal oli varuks ka üllatus - et Mihkel Raud polevat saanud seekord tulla, oli Lenna kõrval koha sisse võtnud tema elukaaslane ja lapse isa Robert Vaigla, kellega koos esinemine olevat Lenna sõnutsi harukordne.

Rahva vaimustus nakatas Lennat ja kontserdi lõpuakordide ajal palus bänd kohal viibinud piltnikke heinakuhja otsa ronida ja kõigist suur ühispilt klõpsutada. Alles märtsikuus tütre sünnitanud Lenna leidis pärast poolteist tundi jaksu ka lisalugudeks, sest publik ei lubanud tal minna. Peale tulise aplausi sai talle osaks bändikaaslase imetlev kõne, kes ka kontserdikülastajatele meelde tuletas, kui rasket tööd teevad väikeste laste vanemad. Ka Lenna pole erand ning noorel emal jääb paratamatult nüüd vähem aega bändiproovideks ning Muhumaa kontsert oli muusikutel üle pika aja suurem ülesastumine.

Vaata Õhtulehe fotogaleriid